Najib Didapati Bersalah Atas Semua Tujuh Tvduhan

KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak didapati bersal4h atas semua tujuh tudvhan Criminal Breach of Trust (CBT), pengubahan wang har4m dan penyalahgunaan kedudukan, melibatkan dana SR42 International Sdn Bhd sebanyak RM42 juta.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali menyampaikan keputusan itu setelah mendapati bahawa pihak pendakw4an berjaya membuktikan kesemua tujuh pertudvhan terhadap Najib, 67.

“Oleh itu, saya mendapati tertvduh bersalah dan menjatvhkan hukvman ke atas tujuh tertuduh,” kata hakim.

Berdasarkan dua tuduhan CBT, Najib, sebagai penjawat awam dan ejen, iaitu Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, dan Penasihat Emeritus SRC International Sdn Bhd (SRC), masing-masing did4kwa menyalahgunakan RM27 juta dan RM5 juta, iaitu RM4 bilion milik SRC di AmIslamic Bank Berhad, Bangunan Kumpulan Ambank, No 55, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur, antara 24 Disember 2014, dan 29 Dis 2014.

Mengenai pertudvhan ketiga, Najib did4kwa menyalahgunakan RM10 juta RM4 bilion milik SRC di tempat yang sama antara 10 Februari 2015 dan 2 Mac 2015.

Mengenai penyalahgunaan caj kedudukan, Najib, sebagai Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Malaysia, didakwa menggunakan kedudukannya untuk melakukan rasuah yang melibatkan RM42 juta melalui penyertaan atau penglibatannya dalam keputusan untuk memberikan jaminan kerajaan untuk pinjaman dari Kumpulan Wang Persaraan yang Diperbadankan ke SRC Antarabangsa berjumlah RM4 bilion.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Pejabat Perdana Menteri, Presint 1, Putrajaya, antara 17 Ogos 2011 dan 8 Februari 2012.

Mengenai tuduhan pengubahan wang haram, Najib masing-masing didakwa telah menerima RM27 juta, RM5 juta dan RM10 juta hasil daripada aktiviti yang menyalahi undang-undang, melalui Pemindahan Dana dan Sekuriti Elektronik Masa Nyata (Rentas) ke dua AmIslamic Bank Berhad miliknya akaun.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di AmIslamic Bank Berhad, Bangunan AmBank Group, No. 55, Jalan Raja Chulan, Kuala Lumpur, antara 26 Disember 2014, dan 10 Februari 2015 di bawah Seksyen 4 (1) (b) Anti Wang Akta Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Setelah hakim menyampaikan keputusan, peguam bela utama Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah memohon agar pengurangan itu didengar pada hari Isnin tetapi Timbalan Pendakwa Raya ad-hoc Datuk V. Sithambaram membantah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @Kecoh Habis

Sumber: Astro Awani

PERHATIAN: Pihak KECOH HABIS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KECOH HABIS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Najib Didapati Bersalah Atas Semua Tujuh Tvduhan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*