Meningg4l Dunia Akibat C0vid-19, Doktor Ini Sempat Tunai Solat Subuh Buat Kali Terakhir

Baru-baru ini tular foto seorang pesakit sedang solat di atas hospital, mengvndang reaksi dan mervntun j1wa netizen. Difahamkan, pesak1t merupakan seorang doktor pakar di Kota Makassar.

Doktor ini bernama Adnan Ibrahim, telah disahkan menghembvskan naf4snya yang terakhir pada Jumaat lalu setelah tew4s berjuang mel4wan C0vid-19.

Kita sedia maklum, kesan paling bahaya COVID 19 adalah pada parv-parv, ketika p4ru-p4ru dijangk1ti pesak1t akan memerlukan 0ksigen tambahan.

Minta izin nak solat dulu

Jika kandungan oksigen masih tidak mencukupi, pesakit akan memerlukan mesin bantuan pernaf4san (ventilator) bermula dengan ‘non invasive’ seperti dalam gambar ini, pada ketika ini pesakit masih sedar.

Jika keadaan bertambah tervk, pesakit perlu dimasukkan tiub terus ke salur utama pernaf4san (intubated). Untuk mengelakkan refleks melawan salur tersebut di samping mengatur pernaf4san dengan mesin, pesakit akan diberi ubat b1us yang akan membuatkan pesakit hilang kesedaran.

Dr Adnan sedia maklum 1mpak selepas prosedur itu dijalankan, maka beliau meminta izin untuk solat sebelum prosedur tersebut dilakukan keatasnya.

Meningg4l dunia akib4t C0vid-19

Namun, ny4wa Dr Adnan tidak dapat selamatkan, ternyata itu solat terakhir beliau. Beliau tidak lagi sedar kembali sesudah itu dan disahkan meningg4l dunia.

Difahamkan juga, Dr Adnan merupakan doktor yang kelima di kota itu atau yang ke-77 di Indonesia yang wafat akibat Covid-19. Ketika hidupnya, arwah telah berjuang untuk merawat dan mengawal pandemik yang mel4nda negaranya.

Ramai doktor sudah terk0rban

Rakan terdekatnya, Dr Wachyudi Muchsin telah meng0rbankan ny4wa untuk berjuang menangani C0vid-19 di Indonesi.

“Kepergian dokter Adnan menambah duka mendalam. Sudah 5 dokter Makassar gugur dipertempuran kemanusiaan C0vid-19,” katanya…”

Jenazah almarhum telah selamat dikebumikan di pemakaman khusus milik Pemerintah Provinsi Sulawesi Selatan yang berada di Macanda, Kecamatan Somba Opu, Kabupaten Gowa.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di @Kecoh Habis

Sumber : Riauonline

PERHATIAN: Pihak KECOH HABIS tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KECOH HABIS juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Be the first to comment on "Meningg4l Dunia Akibat C0vid-19, Doktor Ini Sempat Tunai Solat Subuh Buat Kali Terakhir"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*